am cativa amici care tot vorbesc de emigrare, de plecat, de lasat in urma tara asta de rahat... bun, asta au mai facut-o multi altii. e clar ca se poate, ca "dincolo" se poate mai bine. dar se poate si mai rau. nu e nici o regula. nu ne asteapta nimeni "dincolo" sa ne dea mai multe decat ne dadeau aici. ma gandesc doar dca pentru altii, romania e un fel de paradis. totul este relativ. si atunci ce cautam noi, de fapt? ce vrem de la o tara? de la un guvern sau un presedinte?
noi, ca natie, cred ca suntem bolnavi. imbolnaviti de regimul pre 89. pana la data aia, spiritul intreprinzator si initiativa au fost coborate la rang de viciu. in 20 de ani de atunci am inceput convalescenta. ce e drept, dureaza cam mult, dar e vorba de mentalitati, de generatii intregi care trebuiesc epurate. si dureaza si mai mult pentru ca alcele generatii corupte de vremurile acelea nu se retrag sa lase loc generatiilor tinere, ci se agata cu disperare de posibilitatile vremurilor prezente, pe care ei le-au visat, in care multi au crezut cu tarie si pentru care unii chiar au murit. si se simt indreptatiti sa le vrea si sa se bucre de ele cat mai mult. numai ca nu prea stiu ce sa faca acolo sus. au ramas cu psihoza ca daca nu fac tot ce pot acum, daca nu iau tot ce apuc acum, o sa mi-o ia altul in fata si mi-am ratat sansa pentru care am indurat atata timp sub dictatura. si noi, astia mici, ce facem? ne uitam la ei si, manati de bunul simt care ne spune ca noi o sa le urmam, avem mai multe optiuni. una ar fi sa facem ca ei, pentru ca nu avem puterea sa discernem cum ar trebui (experimentul cu cele 4 maimute este cel mai elocvent, daca cineva nu-l stie, sunt mai mult decat dispus sa-l relatez). altii aleg sa plece in alta tara, cu speranta de "mai bine", care poate insemna cel putin "altceva". sunt si unii care cred ca pot schimba ceva, vizionarii, care chiar isi doresc sa se puna la dispozitisa celorlalti si sa faca din asta o cariera, pe la noi ii zice politica.
bineinteles, sunt mai multe categorii, in functie de atitudinea pe care o au romanii in fata acestei probleme, dar astea mi s-au parut mai elocvente. la fel se poate vorbi si de atitudinea in fata votului. poti urma un exemplu, poti sa te ascunzi, poti sa te dai indiferent sau sa iei atitudine. e o alegere.
vorbeam de curand cu prieteni despre politica actuala, partide, mesaje si candidati. m-a marcat o idee intre celelalte idei: nu votez cu aia ca sunt de la cutare partid. ei ar fi cei anti-ceva, cei care nuvoteaza cu unii asa ca voteaza cu altii. cu ce e, oare, aceasta atitudine diferita de xenofobie sau de rasism? nu e tot o forma de discriminare? cum ar fi sa spuna ca nu voteaza cu respectivul ca e femeie (chiar, de ce nu avem nici un candidat femeie? sunt atatea care se zbat de mama focului pe ecrane dar niciuna nu are "cojones" sa ajunga pe prima scena, nici macar ca prim ministru).
cum ai putea sa crezi ca daca faci parte dintr-un partid sau altul, ai pierdut capacitatea de a mai gasi o solutie viabila pentru criza politico-economica de la noi din tara? doar pentru ca unii nu au fost la putere intr-o anumita perioada nu inseamna ca sunt mai buni sa diferiti. nu cred ca mai e vreun membru de partid, stanga sau dreapta, pentru care doctrina sa fie cea care-l inflacareaza. am ajuns sa judecam oamenii dupa ce candidat simpatizeaza, parca a devenit o religie.
toti vrem acelasi lucru: sa ne fie bine, la toti, daca e posibil.
e basescu mai bun ca iliescu? e PSD mai rau ca PNL? e vara mai frumoasa decat iarna?
cum de-am ajuns sa alegem raul cel mai mic? unde sunt valorile noastre?
si am ajuns si la ideea cu care am deschis acest post. "dincolo" cred ca ai aceste valori mai clare. "dincolo" chiar poti spune ca ai de ales. noi nu ne-am maturizat inca politic, multi dintre noi refuza sa o faca. luptam pentru planeta dar ne cuparam masini pe benzina. vrem liniste in familie dar refuzam sa votam, pentru ca nu "ne intereseaza", cu toate ca cei pe care ii votam decid cat ia o femeie in perioada de maternitate, cat e salariul minim si cat costa gazele si creditele. ne ducem la biserica de sarbatori cu piosenie, dar injuram ca-n codru la semafor si ne batem nevestele. militam pentru ocrotirea animalelor, dar mancam la KFC (or fi inventat astia puiul vegetal).
am ajuns sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor. vrem sa nise spuna adevarul dar nu suntem in stare sa ni-l spunem si sa-l acceptam pe al nostru.
raspunsul nu e "dincolo", raspunsul este, a fost si va fi intotdeauna "aici".
Eu aproape 30 de ani am sustinut ca eu n-as pleca din tara pentru nimic in lume ...(dealtfel ocazii au fost). Pana intr-o zi cand am impartit 2 ore de zbor cu doua fetite din Texas. Si m-am trezit meditand cum as putea eu face sa nasc un copil in State. Mereu m-am gandit - pentru mine - ca Elvetia e o tara in care m-as plictisi de moarte. Azi ma gandesc ca Elvetia e o tara in care as putea sa-mi cresc copiii intr-un mediu civilizat.
ReplyDeleteDa, probabil e nevoie de timp si de rabdare sa se schimbe mentalitatile in Romania. Dar 1) nu am nici o garantie ca asta se va intampla ever 2) traiesc doar o data ....
Nu zic ca as pleca maine din tara. Spun doar ca as considera ideea (spre deosebire de altadata).
"ultimul care iese din tara, sa stinga lumina!"
ReplyDeleteasta se intampla undeva in 1998-2002 cand a fost imensul val de oameni care stateau la cozi interminabile pentru o viza, citindu-se in ochii lor iluzia unei vieti mai bune "afara". Valul a continuat si continua si in ziua de azi dar nu la aceeasi intensitate, sau ma insel?
Parca nu mai sunt atat de multi oameni disperati care vor sa mearga "dincolo", iar cei care o fac nu merg acolo ca aia "s-au maturizat politic". Pur si simplu, e mai bine. Right?
Cred ca incet, incet romanii vor renunta la "romanisme" pentru ce suntem purtati de val, mergem din inertia impusa de altii si nu prea o sa mai avem incotro merge decat in directia celor de "afara". Dar asta o sa mai dureze si sunt ferm convins ca nu o sa dispara spaga, ciubucurile, mita, birocratia asta de cacat, atentia pentru portarul de la spital s-o vezi pe var'ta (mi s-a intamplat mie).
Ce putem face e sa incercam sa ne tinem romanii in tara, sa-i indrumam pe ai nostri sa fim si noi ca cei de afara, nu? Daca noi suntem problema la urma urmei?
Si care e treaba cu chestia asta cu votarea? Hai mai iatai la vot sa facem ce credem de cuviinta si mai apoi sa comentam ce a iesit. Sunt persoane care nici macar nu au iesit din casa cand au fost alegerile, dar cand au vazut rezultatele s-au ingrozit : "CUM? Becali? Vadim? Ne-am dus pe maciuca! Sa vezi ce ne fac astia de cacat in Parlamentul European!". Si atunci intrebi : "Da' mataluta ai votat?", "Nu!". Atunci asta ti-ai dorit, sa iasa Becali, Vadim si "fata lu' tata". Parerea mea ca daca doreai altceva macar ieseai sa o spui.
Da! Eu am votat cu PNL si au iesit parca pe locul 3. Dar am votat. E dreptul meu si o sa o fac si data viitoare.
Daca vrem sa schimbam ceva in tara asta de cacat nu dam bir cu fugitii "afara"! Hai sa facem ceva daca putem. Dupa al doilea razboi mondial Germania era zdrente dar in afara de cei care se simteau amenintati de statutul lor politic, nu a fugit nimeni. Au stat acolo si si-au vazut de ruinele lor si au ridicat Germania in 10 ani mai frumoasa ca inainte.
Let's think about it!
Hai la vot sa fim si noi ca altii :)!!
pai "dincolo" nu mai e ce-a fost, asta ar fi primul motiv pentru care nu se mai pleaca asa mult. apoi, ma gandesc, cei care au vrut sa plece, au plecat sau au incercat deja, asa ca ce-a ramas sunt cei care nu ai chef sa o ia de la capat sub alta conducere.
ReplyDeletecat despre ideea ca afara e mai bine, eu sunt rezervat. am si zis, cel mult e altfel. acest bine poate fi mentru mine rau si pentru tine inacceptabil. dar sunt oameni care gasesc situatia de afara mai buna. bine, noi ne exprimam in termeni destul de generali. cand spui "afara", de obieci te referi la tarile din vest, n-am auzit pe nimeni sa plece in rusia sau ucraina. cred ca mirajul asta al vestului inca mai are partizani si va mai avea, nu conteaza cat de bine o sa fie in romania. ei sunt vesnicii nemultumiti, neadaptati. treaba lor...
iar despre vot, asa cum zici, ar fi bine sa folosesti acest drept care iti da dreptul la replica. daca alegi sa nu votezi, alegi si sa nu vorbesti. simplu.